Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Dietetyka

Dostępne formy studiowania Tryb Cena za semestr od
Studia I stopnia (lic.) Stacjonarne --
Studia I stopnia (lic.) Niestacjonarne --
Studia II stopnia (mgr) Stacjonarne --
Studia II stopnia (mgr) Niestacjonarne --

» powrót do wszystkich kierunków

Studia stacjonarne licencjackie i niestacjonarne I stopnia trwają 6 semestrów. Studia stacjonarne i niestacjonarne II stopnia – 4 semestry. Podstawą programu jest kształcenie w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego, analizy i oceny żywności, technologii przygotowania potraw oraz podstawowej wiedzy medycznej. Przykładowe przedmioty i treści kształcenia: chemia i mikrobiologia, anatomia i fizjologia człowieka, elementy etyki i psychologii, biochemia ogólna i żywności, parazytologia, podstawy żywienia i produkcja żywności dietetycznej, toksykologia żywności, dietoterapia, epidemiologia, ochrona zdrowia i edukacja żywieniowa.
Absolwent jest przygotowany do realizacji usług żywieniowych (np. szeroko pojętej żywności, planowania racjonalnego żywienia różnych grup ludności) i doradztwa dietetycznego (np. stosowanie terapii dietetycznych).