Dostępne formy studiowania | Tryb | Cena za semestr od |
Studia I stopnia (lic.) | Stacjonarne | -- |
Studia I stopnia (lic.) | Niestacjonarne | -- |
Studia II stopnia (mgr) | Stacjonarne | -- |
Studia II stopnia (mgr) | Niestacjonarne | -- |
» powrót do wszystkich kierunków
Studia stacjonarne licencjackie i niestacjonarne I stopnia trwają 6 semestrów. Studia stacjonarne i niestacjonarne II stopnia – 4 semestry. Podstawą programu jest kształcenie w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego, analizy i oceny żywności, technologii przygotowania potraw oraz podstawowej wiedzy medycznej. Przykładowe przedmioty i treści kształcenia: chemia i mikrobiologia, anatomia i fizjologia człowieka, elementy etyki i psychologii, biochemia ogólna i żywności, parazytologia, podstawy żywienia i produkcja żywności dietetycznej, toksykologia żywności, dietoterapia, epidemiologia, ochrona zdrowia i edukacja żywieniowa.
Absolwent jest przygotowany do realizacji usług żywieniowych (np. szeroko pojętej żywności, planowania racjonalnego żywienia różnych grup ludności) i doradztwa dietetycznego (np. stosowanie terapii dietetycznych).