Dostępne formy studiowania | Tryb | Cena za semestr od |
Studia I stopnia (inż.) | Stacjonarne | -- |
Studia I stopnia (inż.) | Niestacjonarne | -- |
Studia II stopnia (mgr) | Stacjonarne | -- |
Studia II stopnia (mgr) | Niestacjonarne | -- |
» powrót do wszystkich kierunków
Studia stacjonarne inżynierskie I stopnia trwają 7 semestrów a niestacjonarne – 8. Studia stacjonarne II stopnia trwają 3 semestry a niestacjonarne – 4. Program obejmuje kształcenie ogólno-przyrodnicze, technologiczne w zakresie produkcji warzyw, owoców, roślin ozdobnych i materiału nasienno-szkółkarskiego oraz urządzania i pielęgnacji parków i ogrodów. Przykładowe przedmioty i treści kształcenia: chemia, biochemia i genetyka roślin, botanika i fizjologia roślin, żywienie i ochrona, inżynieria ogrodnicza, warzywnictwo, sadownictwo, rośliny ozdobne zielne i drzewiaste, nasiennictwo i przemysł nasienny, produkcja szkółkarska, ekonomika i marketing ogrodniczy, projektowanie, urządzanie i pielęgnacja terenów zieleni, waloryzacja przyrodnicza.
Absolwent uzyskuje wiedzę i umiejętności z zakresu technologii produkcji ogrodniczej, zagospodarowania terenów zieleni, organizacji pracy w przedsiębiorstwie ogrodniczym oraz kierowania zespołami ludzkimi. Jest zaznajomiony z podstawami prawa w odniesieniu do działalności gospodarczej, zna metody analizy ekonomicznej, organizacji i zarządzania oraz zasady funkcjonowania rynku. Zależnie od ukończonej specjalności absolwent jest przygotowany do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa ogrodniczego, podejmowania pracy w przetwórstwie owocowo-warzywnym, w instytucjach zajmujących się kształtowaniem terenów zieleni oraz w firmach hodowli roślin i przemyśle nasiennym.