Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Technologia żywności i żywienia człowieka

Dostępne formy studiowania Tryb Cena za semestr od
Studia I stopnia (inż.) Stacjonarne --
Studia I stopnia (inż.) Niestacjonarne --
Studia II stopnia (mgr) Stacjonarne --
Studia II stopnia (mgr) Niestacjonarne --

» powrót do wszystkich kierunków

Studia inżynierskie I stopnia stacjonarne i niestacjonarne trwają 7 semestrów. Studia stacjonarne i niestacjonarne II stopnia trwają – 3 semestry. Program obejmuje przedmioty chemiczno-biologiczne, inżynieryjne i społeczno-ekonomiczne, przygotowujące absolwentów w zakresie surowców i przetwarzania artykułów żywnościowych, organizacji i kierowania zakładami przetwórczymi, kontroli i przebiegu procesów technologicznych. Przykładowe przedmioty i treści kształcenia: matematyka, chemia, biofizyka, biochemia i mikrobiologia żywności, biotechnologia, inżynieria procesowa, analiza żywności, żywienie człowieka, podstawy dietetyki, higieny i toksykologii.
Absolwent jest przygotowany do pracy w szeroko pojętym sektorze gospodarki żywnościowej oraz działach z nią związanych: instytucjach kontrolnych, finansowych, marketingowych, instytucjach naukowych, biurach projektowych lub własnych przedsiębiorstwach.