Dostępne formy studiowania | Tryb | Cena za semestr od |
Studia I stopnia (inż.) | Stacjonarne | -- |
Studia I stopnia (inż.) | Niestacjonarne | -- |
Studia II stopnia (mgr) | Stacjonarne | -- |
Studia II stopnia (mgr) | Niestacjonarne | -- |
» powrót do wszystkich kierunków
Studia inżynierskie I stopnia stacjonarne i niestacjonarne trwają 7 semestrów. Studia stacjonarne i niestacjonarne II stopnia trwają – 3 semestry. Program obejmuje przedmioty chemiczno-biologiczne, inżynieryjne i społeczno-ekonomiczne, przygotowujące absolwentów w zakresie surowców i przetwarzania artykułów żywnościowych, organizacji i kierowania zakładami przetwórczymi, kontroli i przebiegu procesów technologicznych. Przykładowe przedmioty i treści kształcenia: matematyka, chemia, biofizyka, biochemia i mikrobiologia żywności, biotechnologia, inżynieria procesowa, analiza żywności, żywienie człowieka, podstawy dietetyki, higieny i toksykologii.
Absolwent jest przygotowany do pracy w szeroko pojętym sektorze gospodarki żywnościowej oraz działach z nią związanych: instytucjach kontrolnych, finansowych, marketingowych, instytucjach naukowych, biurach projektowych lub własnych przedsiębiorstwach.